02-06-2017

KORTE TEKSTEN, LANGE ADEM

KORTE TEKSTEN, LANGE ADEM

Over bloggen en hoe je het volhoudt

Het nut van bloggen is bekend. Organisaties die bloggen, hebben meer bezoekers op hun website en genereren meer leads. Verder is bloggen een manier om mensen aan je te binden. Vooral doen dus. Maar wel zo dat je het volhoudt. Hoe doe je dat?

Ik schrok toen ik op mijn website keek. Ik had sinds ik in september 2013 begon met bloggen iedere maand gepost, alleen in de zomermaanden nam ik vrijaf. Maar nu was het twee maanden geleden dat ik geblogd had. Dat was niet goed. Zat de klad erin? Was ik niet meer enthousiast over het bloggen?

Toen kwam tot overmaat van ramp ook nog een aardige studente communicatiemanagement mij interviewen over het nut van een blog voor de beginnende communicatieprofessional. Ja, ik was nog steeds enthousiast over het bloggen. En ik kon haar precies vertellen waarom.

Anders aanpakken

Ik was begonnen met bloggen om meerdere redenen. Ik wilde mijn ideeën over schrijven en taal delen, ik wilde mijn vakkennis verder verdiepen en ik wilde via mijn blog klanten werven en mijn netwerk onderhouden. Al die doelen was ik steeds weer aan het behalen met mijn blog. Dus waarom zou ik niet enthousiast zijn?

De studente – Lydia – vroeg me het hemd van het lijf. Ze vroeg me wat ik terugkijkend op bijna vier jaar bloggen nu anders zou aanpakken. Ik noemde twee dingen: Mijn eerste blogs waren te lang en lijvig. Dat past niet bij blogs. Die moeten kort en snappy zijn (waarover een volgende keer meer). En: misschien had ik de lange termijn beter in gedachten kunnen houden en de frequentie waarmee m’n blogs verschijnen iets lager kunnen inzetten.

Niet te serieus

Korte teksten en lange adem dus. Als je inzet op iedere maand, dan moet je dat maar vol zien te houden. Je committeert je toch aan een bepaalde regelmaat. Nu viel er bij mij zowaar een gat van twee maanden. Anderzijds – wie is het opgevallen? Wie heeft er reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe post van mij? Niemand toch.

Met andere woorden: neem jezelf niet te serieus, ook niet met bloggen. Deel wat je te delen hebt en heb je niets te delen, nou, dan houd je even lekker je mond. Niemand die het merkt. Maak het jezelf af en toe een beetje makkelijk. Dat is de beste manier om het vol te houden.

Volgende keer meer blogtips. Wanneer die volgende keer is? Ik denk over een maand.

Afbeelding: Desiertos Cicatriz 4 van Mar Arza