12-09-2017

KORT IS HET NIEUWE ZWART

KORT IS HET NIEUWE ZWART

Moeten we mee met die mode?

‘Hallooo girlss, hebben jullie leuke korte zinnetjes/tekstjes die betekenisvol zijn?’, aldus een vraag op meidenforum Girlscene. Ik moest erom lachen. Gelukkig mogen teksten nog betekenis hebben, als ze maar wel kort zijn. Want dat is de maat tegenwoordig. Kort is het nieuwe zwart. Hoe doe je dat, korte (en betekenisvolle) teksten schrijven? En moeten we wel mee met die mode?

‘Korte teksten, lange adem’, schreef ik voor de zomer in mijn blog over bloggen. Want de kunst van langdurig bloggen is zorgen dat je kort bent. Hoe doe je dat, korte teksten schrijven? Die tips had ik je nog beloofd. Bij deze. Kort schrijven doe je op vier niveaus: onderwerp, opbouw, zinnen en woorden.

Deel je onderwerp op

Punt één: zorg dat je onderwerp niet te groot is. Deel grote onderwerpen op in deelonderwerpen en werk ze uit in meerdere teksten. Iedere vraag die je over je onderwerp kan stellen, is in principe een deelonderwerp. Kijk maar hoeveel blogs ik al heb besteed aan het onderwerp ‘schrijven’...

Kom snel tot de kern

Bij korte teksten kom je bij voorkeur direct tot de kern. Vergeet aanloopjes als ‘Vorige week was de conferentie Zus en zo. Eén van de sprekers was professor Die en die. Zij vertelde over Dat en dat. Opvallend was haar uitspraak…’ Wat nu komt, dat is de kern. Alles ervoor kan weg.

Doe één mededeling per zin

Een zin is niet lang door het aantal woorden, hij is lang als je meerdere mededelingen doet in één zin. ‘Het formulier, dat u vorige week naar ons opstuurde maar waarvan u verzuimd had de achterkant in te vullen, kan door ons helaas niet in behandeling worden genomen.’ Opknippen en twee of drie zinnen van maken - dat is kort en helder schrijven.

 

Schrap ieder overbodig woord

Er zou veel korter geschreven kunnen worden, als hulpwerkwoorden zouden worden verwijderd. Nu zonder hulpwerkwoorden: korter schrijven doe je door hulpwerkwoorden te schrappen. En als je dan toch bezig bent, schrap ook eens wat bijvoegelijke naamwoorden. En stopwoordjes als 'eventueel' en 'respectievelijk'. Minder lege woorden is meer betekenis.

 

Okee, tot zover kort. Maar nu ik langer over kort nadenk, concludeer ik: kort an sich is geen kwaliteit. Kort gaat over aantallen en afmetingen. Belangrijker is dat je tekst bondig is. Bondig betekent dat de tekst misschien wel lang, maar niet te lang is. Persoonlijk ben ik weg van de blogs van Kitty Kilian van de Blogacademie. Zij schrijft rustig een blog van 1000 woorden. Waarin geen woord te veel staat.

Kitty Kilian schrijft lang en bondig. Misschien is het geen mode, maar het is wel betekenisvol. Ik denk dat dat de beste maatstaf is.