27-06-2019

Uw vriendschap duurt een jaar en wordt niet automatisch verlengd

Over de inspirerende onlogica van de machine

Ai-Da, ’s werelds eerste robotkunstenaar, opende vier weken geleden haar tentoonstelling met 34 werken in de Barn Gallery van Oxford University. De meeste werken waren al voor de opening verkocht. Nu zal ’s werelds achtste robotkunstenaar het waarschijnlijk aanzienlijk minder goed doen, de kunstwerken an sich waren namelijk niet heel verrassend. Wat wel verrassend kan zijn, is als wij ons laten inspireren door machines.

 

Ronald Giphart liet zich als eerste literaire schrijver ter wereld leiden door tekstsuggesties van een computer met de naam Asibot. Zijn verhaal 'De robot van de machine is de mens' is in 2017 opgenomen in de verhalenbundel Ik, Robot. Volgens Folgert Karsdorp, het brein achter de Asibot, is de machine een hulp die een nieuw soort literatuur introduceert. “Een soort letterkunde die interessante vragen en dilemma's oproept, zoals: wat is creativiteit en authenticiteit, hoe verhoudt zich de rol van de menselijke auteur tot die van de schrijver met een kunstmatige intelligentie?”, zo stond te lezen in Trouw van 16 juni 2017.

Ik heb het idee dat het veel simpeler ligt, prozaïscher, of zo je wilt juist poëtischer. Giphart vertelde in een interview dat juist de onlogische suggesties van de computer hem inspireerden. Dat is ook mijn ervaring. Onlogica prikkelt de verbeelding.

 

Bijzonder pervers

Zo kreeg ik eens een mail over mijn masturbatiegedrag. ‘Anonieme Hacker’ had mij gefilmd tijdens het masturberen. Hij vond mij bijzonder pervers en eiste 2.000 euro in bitcoins, anders zou hij de beelden naar al mijn vrienden en relaties sturen. “Nobody kan je helpen”, schreef hij. “Als je mij probeert uit te putten, zal ik het goed zeggen! Ik leef niet in je omgang. Dus ze kunnen mijn longen nog geen 9 maanden lang gebruiken. Doei. Vergeet niet de shаme en als je dit negeert, je leven kan worden geruïneerd.”

Het grootste deel van de tekst, die duidelijk door een vertaalmachine is gehaald, is nog wel te herleiden. Maar ‘Dus ze kunnen mijn longen nog geen 9 maanden lang gebruiken’? Daar gaat je fantasie wel van aan.

 

Draai met mensenbrein

En wat is dan zo inspirerend? Dat je iets totaal onverwachts aangereikt krijgt dat met een gewoon mensenbrein niet snel te bedenken is. En daar kun je met je mensenbrein een draai aan geven. Laatst gaf ik me op als vriend van een tekengenootschap. Ik kreeg als reactie: ‘Uw vriendschap duurt een jaar en wordt niet automatisch verlengd.’ Ik voelde een gedicht opkomen.

Stuit jij ook wel eens op zo’n onverwachte zin? Mail hem mij. Inspiratie is altijd welkom :-)