27-05-2020

VOOR WIE OOK ZIJN ZINNEN WIL VERZETTEN 

VOOR WIE OOK ZIJN ZINNEN WIL VERZETTEN 

Je zinnen verzetten. Weet je wat dat betekent? Dat betekent: ergens anders aan denken. En dat willen we allemaal wel eens, zeker in deze tijd. Het idee is: Ik geef jou een zin en die ga jij dan verzetten. Dat wil zeggen: jij maakt er je eigen zin van. Of een heleboel zinnen. 

 

Iets te laagdrempelig deze tekst? Misschien ben je niet de doelgroep. De tekst is de inleiding op een serie schrijfopdrachten voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze komen in plaats van de schrijfworkshops die ik zou geven bij zorgorganisatie Ons Tweede Thuis, samen met collega Melle Dotinga van Stichting Reclame Maken Voor Jezelf (even reclame maken voor onszelf). De workshops zijn om bekende redenen uitgesteld. En dus maakte ik online opdrachten. Marcel Willemsen maakte er tekeningen bij. 

De opdrachten worden aangeboden via de Facebookpagina van zorgorganisatie Cordaan die iedere dag een activiteitenprogramma plaatst voor mensen die nu niet naar de dagbesteding kunnen. De opdrachten komen binnenkort ook als pakket op digidagbesteding.nl. Ik hoop dat cliënten ze vinden. En begeleiders die nieuwe activiteiten zoeken. Ik hoop dat ze even afleiden van verdriet, frustratie en zorgen. Als je wilt, doe gerust mee. 

 

Waterig blauw

Zelf heb ik wel een zorg erbij. Het valt soms niet mee om te gaan schrijven. Ik herinner me de workshop waaraan een jongen met een licht verstandelijke beperking deelnam. Nou ja, jongen. Hij was achter in de twintig, een beer van een gast in een zachtroze sweater. Heel schuchter kwam hij binnen. Toen we na een rustige start aan het schrijven gingen, werden zijn blauwe ogen heel waterig. Hij kon het niet, zei hij. Ik ging bij hem zitten, praatte met hem, stelde vragen. En toen kwamen zijn zinnen alsnog. 

Nu stel ik me voor dat zo’n jongen thuis zit en mijn opdrachten leest, waar hij zinnen mee zou kunnen maken waar hij trots op is. Maar dat hij in de stress schiet, dat hij denkt dat hij het niet kan. Kon ik die hobbel maar verzetten voor hem. 

 

Damalo

De eerste zin van Zinnen Verzetten is: “Ik zoek een woord, een heel nieuw woord, een woord dat niemand kent.” De zin is van Hans en Monique Hagen. De opdracht is: Verzin een woord voor hoe jij je voelt vandaag en vertel hoe dat is. Voorbeeld? Ik voel me damalo. Daadkrachtig, maar ook een beetje machteloos.