30-09-2021

TERUG IN DE WATTEN

TERUG IN DE WATTEN

Dit is aan de lezer die niet weet wie Astrid Nijgh is

Astrid Nijgh is een zangeres met een donkerbruine stem, ooit de vrouw van tekstschrijver Lennaert Nijgh. In 1973 scoorde ze een hit met ‘Ik doe wat ik doe’. Bekendste zin: “Ik vraag toch ook niet aan jou, waarom je het hier doet en niet bij je vrouw, ach kom nou. We doen wat we doen.”

Dit is aan Astrid Nijgh

Astrid, waar je ook bent, neem eens het volgende in overweging: een TED-talk over het belang van wat we doen. Dat lijkt me heel fijn, als tegenwicht tegen waarom als startpunt van al ons handelen. Ken je de TED-talk Starting with why van Simon Sinek? Sinek meent dat Steve Jobbs eerst nadacht over waarom Apple op deze aarde is (de status quo uitdagen) en toen dacht: Hey, dat gaan we doen door computers te maken. En daarom is Apple zo’n succesvol merk. Waarom als wondermiddel. Astrid, wil jij het belang van wat er tegenover zetten?

Dit is aan alle lezers 

Als je iets wilt doen of maken, komt eerst wat in je brein op. Of het nu een idee is voor een verhaal, voor een beeldhouwwerk of voor een bedrijf in bolderkarren. Wanneer je je vervolgens druk maakt om waarom, dan sterft je idee in gepeins. Geloof me, ik heb het geprobeerd, dan komt er gewoon niks uit je handen of pen. Starting with why is killing. En onnodig.

Ik zit nu in mijn derde jaar van een kunstopleiding. De docent schilderen gaf er een presentatie van zijn eigen werk. Het was leuk, geestig, vrolijk makend werk. En hij zei: “Ik maak gewoon. Vaak heb ik geen idee waarom ik iets doe. Ik weet dat vaak pas na jaren, of nadat ik een serie heb gemaakt.”

Dit is aan mezelf (en iedereen die het ook kan gebruiken)

Eerst is er wat. Dan is er hoe. En pas dan is er – als vanzelf – waarom. Dus: doe vooral lekker wat je doet. Terug in de watten. (Zo, dat lucht op).

P.S. aan Astrid Nijgh

Je kunt ook alleen ‘Ik doe wat ik doe’ zingen als TED-talk, dat lijkt me ook fijn. Dank je wel.

 

(Foto Astrid en Lennaert Nijgh, Haarlems Dagblad)